Острів біорізноманіття в Українських Карпатах. Тут проживає щонайменьше 93 рідкісні види тварин. Більш ніж половина льодовикових озер України знаходиться на Свідовецькому гірському масиві.

Ця унікальна місцевість під загрозою. Існує проект будівництва мега курорту, який спотрворить, чи навіть знищить природу і краєвиди Свидовецького хребта. Вирубка лісів, забруднення і надмірне використання вод, втрата біорізноманіття. Вплив на довкілля також матиме руйнівні наслідки для місцевого населення через підвищений ризик повеней і руйнування джерел доходу.

Дивовижна перлина закарпаття

ПЛАН БУДІВНИЦТВА ГІГАНТСЬКОГО КУРОРТУ ЗАГРОЖУЄ ДОВКІЛЛЮ

0
відпочивальників
0 км
лижних трас
0
котеджів
0
ресторанів
0
підйомника
0
готелів

Компанія-власник курорту «Буковель» планує побудову гірськолижних курортів і на сусідніх із Свидовцем хребтах. Наприкінці 2022 року Поляницька сільрада ухвалила рішення про розробку документів для побудови курорту «Бистриця». Згідно з наявними картами, цей курорт має розташовуватися між хребтом Братківський та селом Бистриця (Івано-Франківська область). За планом, курорт «Бистриця» займатиме 1200 гектарів та розрахований на 20 000 відпочивальників одночасно.

Наприкінці 2022 року Усть-Чорнянська сільрада також погодилася з пропозицією власників курорту «Буковель» і почала розробку документів на інший курорт під назвою «Турбат». Його площа – 200 гектарів, сам курорт прийматиме до 5000 відпочивальників одночасно.

Незважаючи на повномасштабну війну, пов’язана з олігархом Коломойським компанія планує будувати не лише курорт «Свидовець», а й два інших курорти – «Бистриця» та «Турбат». Як свідчать карти, усі три курорти будуть з’єднані не лише один з одним, але й з чинним курортом «Буковель». Як наслідок, виникне курорт-монстр, площею як мінімум 2800 гектарів, розрахований одночасно на понад 65 000 відпочивальників (разом з курортом «Буковель»)! Для порівняння, це дві третини Ужгорода за площею та половина – за населенням.

У лютому 2023 року місцева влада лише розробляє земельну документацію на курорти «Бистриця» та «Турбат». Паралельно з цим, ми вивчаємо ситуацію та готуємося протидіяти новим апетитам олігархів.

Апетити ростуть: у 2022 стало відомо про плани інвестора побудувати ще 2 курорти

Свидовець 2023: боротьба за дику природу в умовах війни (pdf)

Ініціативна група «Free Svydovets», 2023 рік

Скачати резюме (pdf)

Скачати резюме англійською (pdf)

Медіа про Свидовець

Ризик фінансових злочинів від побудови гірськолижного курорту “Свидовець” – високий” − Global Investigations Review (Завантажити англійською)

Збережемо Карпати –
Ні зимовим олімпійським іграм в Україні!

Дерева не вміють кричати

Дерева не вміють кричати

Як несталість та беззаконня знищують ліси Українських Карпат

Звіт ініціативної групи “Free Svydovets” разом з швейцарською НУО Bruno Manser Fonds та Європейським кооперативом Лонго Май (Longo Maï). 2021 рік.

скачати резюме (pdf)

Територія гірського масиву Свидовець має вкрай важливе значення для збереження ландшафтного та біотичного різноманіття Карпат. Тут хочуть побудувати гірськолижний курорт з десятками готелів, банками, торговими центрами. Будівництво та функціонування такого комплексу можуть мати катастрофічні наслідки для довкілля.

Open Book

Справа Свидовця

Підготовлено Фондом Бруно Мансера (Швейцарія),
спільно з європейським кооперативом “Лонго Май”
та ініціативою “Free Svydovets” (Україна).

Останні подіі

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons
7 дні тому
Free Svydovets

Для побудови гірськолижного курорту на Львівщині хочуть вирубати 190 га заповідних лісів!

Новий гірськолижний комплекс може з’явитися на горі Беньки. Проблема в тому, що звести його хочуть на заповідних територіях: на землях заказника «Зелемінь» та в заповідному урочищі «Дубинське».

Під сокиру мають піти 190 га заповідних лісів, включаючи природні ліси, яким уже 185 років. Цікаво, що з іншого боку від гори є голі схили (ліс, який там був колись, вирубав Сколівський лісгосп). Біологи з Українська Природоохоронна Група - UNCG, які повідомили нам про цей кейс, переконані, що для побудови курорту (що дуже дивно в умовах зміни клімату й незначних висот) не варто знищувати природні ліси віком майже 200 років, коли поруч є альтернатива. І ми з ними солідарні.

Наші колеги вже звернулися до Міндовкілля, щоб не схвалювати таку ідею.
Допомогти може розголос, тому просимо вас про лайк, репост, а в коментарях напишіть, будь ласка, що ви про це думаєте🙏

#freesvydovets #вільнийсвидовець #free_svydovets #свидовець #карпати #карпати🌲
... Дивитися більшеЗгорнути

Для побудови гірськолижного курорту на Львівщині хочуть вирубати 190 га заповідних лісів! Новий гірськолижний комплекс може з’явитися на горі Беньки. Проблема в тому, що звести його хочуть на заповідних територіях: на землях заказника «Зелемінь» та в заповідному урочищі «Дубинське». Під сокиру мають піти 190 га заповідних лісів, включаючи природні ліси, яким уже 185 років. Цікаво, що з іншого боку від гори є голі схили (ліс, який там був колись, вирубав Сколівський лісгосп). Біологи з Українська Природоохоронна Група - UNCG, які повідомили нам про цей кейс, переконані, що для побудови курорту (що дуже дивно в умовах зміни клімату й незначних висот) не варто знищувати природні ліси віком майже 200 років, коли поруч є альтернатива. І ми з ними солідарні. Наші колеги вже звернулися до Міндовкілля, щоб не схвалювати таку ідею. Допомогти може розголос, тому просимо вас про лайк, репост, а в коментарях напишіть, будь ласка, що ви про це думаєте🙏 #freesvydovets #вільнийсвидовець #free_svydovets #свидовець #карпати #карпати🌲

Коментувати на Facebook

Думаю, в час війни варто називати усіх бенефіціаріїв та інвесторів курорту. Назвіть прізвища

На Беньки, Свидовець, Боржаву, Нижні Ворота гроші є, а на війну немає ... Всіх замовників відправити інвесторами на фронт !

Орки нападають .

Тільки підлі і підступні нелюди можуть використовувати ситуацію війни для власної наживи. В голові невкладається : люди гинуть на фронті кожен день, а ці бариги продають свої нікчемні душі валюті. Як таких ще земля носить...

Знищать ліс та продадуть.Ніхто ніякого курорта будувати і не думае!Простий Дерибан!

Думаю, что пора рубать совсем не лес🤔

Ср**і мажори знову продовжують знищувати природу. Щоб їм повилазило.

Я працюю на гірськолижному курорті. В лютому було мало снігу, тому прийшлося накидувати штучний сніг. Чек - 1 000 000 грн. На малих висотах снігу не буде. Воду викачають на штучний сніг, перевитрата електроенергії шалена... Думайте!

варвари украйонські

View more comments

2 тижні тому
Free Svydovets

У Карпатах є трохи більше десятка льодовикових озер. Одне з них розмістилося на північних схилах Свидовецького хребта і зветься воно Апшинець.

Апшинець має площу трохи більше гектара і лежить в улоговині на дні розлогого льодовикового кару (таке собі нагадування про давнє минуле в наші дні).

Узимку озеро, глибина якого сягає трохи більше трьох метрів, повністю замерзає. Навіть улітку вОди тут холодні: прогріваються не більше ніж на 12 градусів.

Вода ж настільки чиста, що видно дно😍

В озера є й «господарі» − ракоподібні, щоправда помітити їх важко, адже вони мікроскопічні (може здатися, що тваринний світ тут бідний, але це зумовлено температурним режимом і невеликою глибиною водойми).

Озеро знаходиться на висоті 1487 м, тож поруч відкривається надзвичайний краєвид❤️

Але крім своєї краси та давнього походження озеро Апшинець, як і інші льодовикові озера, цінне своєю водорегулюючою функцією. Велика частина водного стоку формується високо в Карпатах, коли тане сніг. Вода потрапляє в озера, а з них у долини, забезпечуючи стабільність річок у теплу пору року.

☝Тому стан криниць у пониззі Закарпаття в районах, які живляться річками Свидовця, і водність річок, які стікають зі Свидовця, залежить від стану льодовикових озер!

Маємо зберегти Свидовець, маємо зберегти Апшинець!

P.S.: раптом у вас є класні світлини Озера, поділіться з нами в коментарях або в особистих повідомленнях☺️

Фото Клочко Ігор, CC BY-SA 4.0

#free_svydovets #svydovets #апши #льодовик
... Дивитися більшеЗгорнути

У Карпатах є трохи більше десятка льодовикових озер. Одне з них розмістилося на північних схилах Свидовецького хребта і зветься воно Апшинець. Апшинець має площу трохи більше гектара і лежить в улоговині на дні розлогого льодовикового кару (таке собі нагадування про давнє минуле в наші дні). Узимку озеро, глибина якого сягає трохи більше трьох метрів, повністю замерзає. Навіть улітку вОди тут холодні: прогріваються не більше ніж на 12 градусів. Вода ж настільки чиста, що видно дно😍 В озера є й «господарі» − ракоподібні, щоправда помітити їх важко, адже вони мікроскопічні (може здатися, що тваринний світ тут бідний, але це зумовлено температурним режимом і невеликою глибиною водойми). Озеро знаходиться на висоті 1487 м, тож поруч відкривається надзвичайний краєвид❤️ Але крім своєї краси та давнього походження озеро Апшинець, як і інші льодовикові озера, цінне своєю водорегулюючою функцією. Велика частина водного стоку формується високо в Карпатах, коли тане сніг. Вода потрапляє в озера, а з них у долини, забезпечуючи стабільність річок у теплу пору року. ☝Тому стан криниць у пониззі Закарпаття в районах, які живляться річками Свидовця, і водність річок, які стікають зі Свидовця, залежить від стану льодовикових озер! Маємо зберегти Свидовець, маємо зберегти Апшинець! P.S.: раптом у вас є класні світлини Озера, поділіться з нами в коментарях або в особистих повідомленнях☺️ Фото Клочко Ігор, CC BY-SA 4.0 #free_svydovets #svydovets #свидовець #карпати #апшинець #льодовиковеозеро #озера

Коментувати на Facebook

Апшинець в пізню осінь😌

На щастя, озеро Апшинець розташоване трішки в стороні від популярних маршрутів під крутими схилами, тому не "облюбоване" "туристами" і джиперами - радує нас у своїй первісній красі)

23.09.23, Апшинець з Трояскі.

Вересень, 23р

Люблю любити Україну

🥰❤🥰

View more comments

2 тижні тому
Free Svydovets

Друзі, наші з вами прагнення зберегти Свидовець удостоїлися нагороди!🥳

Минулої п’ятниці ініціативний рух Free Svydovets отримав спеціальну відзнаку на Всеукраїнській зоозахисній премії від UAnimals за збереження екосистем гірського масиву Свидовець та Карпатського регіону.

Ми завжди пишалися, що Free Svydovets складається з великої кількості людей, громадських організацій та ініціатив, які вболівають за Свидовець і в міру можливостей (а інколи і надможливостей😀) роблять усе, щоб ця перлина Карпат лишалася вільною. І кожен, хто бореться пліч-о-пліч з нами, може сказати: «Я частина Free Svydovets»!

Цією відзнакою нагороджені всі ВИ, ті, завдяки кому Свидовець і досі вільний❤️
Попереду багато викликів, але поки... дякуємо за боротьбу!
Українська Природоохоронна Група - UNCG
Дунайсько-Карпатська Програма / Danube-Carpathian Programme
Екодія Environment People Law (EPL)/Екологія - Право - Людина (ЕПЛ)
WWF-Україна ГО "Екосфера"
... Дивитися більшеЗгорнути

Друзі, наші з вами прагнення зберегти Свидовець удостоїлися нагороди!🥳 Минулої п’ятниці ініціативний рух Free Svydovets отримав спеціальну відзнаку на Всеукраїнській зоозахисній премії від UAnimals за збереження екосистем гірського масиву Свидовець та Карпатського регіону. Ми завжди пишалися, що Free Svydovets складається з великої кількості людей, громадських організацій та ініціатив, які вболівають за Свидовець і в міру можливостей (а інколи і надможливостей😀) роблять усе, щоб ця перлина Карпат лишалася вільною. І кожен, хто бореться пліч-о-пліч з нами, може сказати: «Я частина Free Svydovets»! Цією відзнакою нагороджені всі ВИ, ті, завдяки кому Свидовець і досі вільний❤️ Попереду багато викликів, але поки... дякуємо за боротьбу! Українська Природоохоронна Група - UNCG Дунайсько-Карпатська Програма / Danube-Carpathian Programme Екодія Environment People Law (EPL)/Екологія - Право - Людина (ЕПЛ) WWF-Україна ГО Екосфера

Коментувати на Facebook

Щиро вдячні за ваш ініціативний рух Free Svydovets. Тільки люди, своїми спільними зусиллями можуть зберегти природу🫂 Нехай щастить у всіх ваших досягненнях ❤️

Ви всі молодці! Хай вдасться відстояти!

Щирі вітання!)

Щирі вітання!

Хай живе Свидовець! Хай живе Україна! Будьмо!

Ви- суперМолодці! Вітаю!

Природа Карпат безцінна

Щиро вдячні за вашу позицію у важливій справі!💚🌲💚🌲💚🌲

Вітаю! І я ?Хоч маленько.З миру по нитці,бідному сорочка.

Дякуємо!!!

Вітаю 🥳

View more comments

Показати більше